Épületenergetikai korszerűsítés
a Magyarországi Református Egyház
Bethesda Gyermekkórházában
Pályázatok

Műszaki leírás

A kórház a közelmúltban egy Norvég pályázat keretében részlegesen felújításon esett át. Az épületek hőigényét gázbázisú abszorpciós hőszivattyúkkal, illetve gázkazánokkal biztosítják. A hőszivattyúk a Labor épület tetején, a kazánok az egyes épületek gépészeti tereiben helyezkednek el. A rendszer fő jellemzője, hogy központi energiatermelés történik, a rendszer egy egymásra felfűzött analógia szerint működik (a Központi épületet kivéve). A kazánok a helyi területek csúcs hőigényének fedezését biztosítják. A fűtési rendszer meleg vizes fűtési rendszer. A rendszer a külső hőmérsékletről vezérelt.

A hőtermelők meleg vizet állítanak elő az épület fűtése és HMV készítése céljából. A rendszer a külső hőmérséklet függvényében vezérelt, az aktuális igényeknek megfelelően léptetve. A fűtővíz hőmérsékletét az üzemeltető állítja be a kazánházi szabályozó segítségével.

A fűtővíz hőcserélőn keresztül biztosítja a szükséges hőellátást a meglévő rendszerek számára. Az egyes rendszerek melegvizes fűtési rendszerek. Az épület részeket kisebb hőközpontok látják el, amik épületenként szabályozva juttatják a fűtővizet az egyes rendszerek felé. A meglévő fűtési strangok szabályozása nem biztosított.

A hőleadók kézi szeleppel ellátott (bizonyos helyeken üzemképtelen, pl. a Gazdasági épület) öntöttvas, acél lapradiátorok, illetve bordáscsövek.

A HMV termelés a fűtési rendszerhez hasonlóan, a kisebb hőközpontok szerint biztosított. A rendszeren hőközpontonkénti tárolók vannak elhelyezve, a hirtelen fellépő nagyobb igény egyenletes kiszolgálása végett.

Fejlesztés

Az épületek fizikai tulajdonságainak javítását a hőszigeteléssel (külső homlokzat, padlástér, tető), valamint a meglévő ablakok cseréjével biztosítjuk. A hőszigetelés jellemző anyaga a homlokzati felületeken ásványgyapot, expandált, extrudált polisztirolhab.

A legtöbb nyílászáró műanyagtokos kivitelű, 5 vagy több kamrás profillal készül, 70mm tokvastagsággal; együttes hőátbocsátási tényezőjük 1,1-1,15 W/m2K. A nagyfelületű földszinti portálok, nagyméretű összetett ablakfelületek és a teleüvegezett földszinti portálok ajtói alumínium profil felhasználásával készülnek, műanyag hőhídmegszakító profillal, összesített hőátbocsátási tényezőjük 1,4 W/m2K.

A primer energia felhasználás csökkentése a már meglévő hőszivattyús rendszer tovább fejlesztésével valósul meg, újabb berendezések beszerzésével, valamint a szekunderoldali fűtési rendszereinek fejlesztésével (hőleadók cseréje, szelepezés).

A hőszivattyúk megbízhatóak, kényelmesek és környezetkímélők, mivel velük a környezetünkben lévő megújuló energiahordozók (a nap, a szél és a víz) gazdaságosan hasznosíthatók, ezáltal a hőszivattyús rendszerek környezetvédelmi és energiagazdálkodási szempontból kedvező hatásúak. Mint ismert, a hőszivattyú olyan hőenergia átalakító berendezés, amely a hőenergia hőmérsékletszintjének emelését biztosítja külső energia befektetése árán. Így a viszonylag alacsony hőmérséklet-szintű, pl. környezeti hőből képes nagyobb hőmérsékletű közeget előállítani, külső energia befektetéssel. A hőszivattyú működési elvét a következőképpen lehet egyszerűen megfogalmazni: valamilyen hőforrás (kőzet, föld, víz vagy levegő) energiáját a hőszivattyúhoz el kell juttatni és egy munkaközeg segítségével a hő leadását és felvételét biztosítani kell. A hőszivattyúban a munkaközeg nyomás alatt van, és annak hőmérsékletét megemeli. A hőszivattyú a hőjét átadja a fűtési rendszernek és/vagy a meleg vízkészítési rendszernek. A rendszer hatékonyságát az ún. munkaszámmal (COP=Coefficient of performance) jellemezhetjük, ami azt mutatja, hogy a hőszivattyú által leadott hasznos hőteljesítmény hányszorosa a működtetéshez felhasznált hajtási teljesítménynek. A klasszikus fűtési rendszerek hatékonyságán azt a viszonyszámot értjük, amely megmutatja, hogy a rendszerbe juttatott egységnyi energiából mekkora rész hasznosul. A hagyományos rendszerekben ezt nevezik hatásfoknak. Elméleti maximális értéke 100%. A hőszivattyús rendszerek hatékonysági tényezője többszörösen meghaladja a 100%-ot. A gázbázisú hőszivattyú alkalmazása így jelentős primer energia megtakarítást tenne lehetővé, illetve elősegítené a fosszilis tüzelőanyagok gazdaságosabb felhasználását.

A Központi épületnél a teljes épületgépészeti rendszert fejlesztjük. Az épületet csatlakoztatjuk a meglévő központi rendszerhez, a fűtési rendszert, HMV termelést is központosítjuk. A kazán oldali megtáplálás a csúcsigények ellátására megtartásra kerül.

Támogatási szerződés kelte: 2016.04.06.

Kivitelezés befejezése: 2018.12.15